;

Konzervatívne fórum: Dočká sa raz Slovensko solídneho konzervatívneho prezidenta?

Vstupenky na Konzervatívne fórum: Dočká sa raz Slovensko solídneho konzervatívneho prezidenta?.

Pozývame Vás na ďalšie stretnutie politicko-spoločenského diskusného formátu Konzervatívne fórum - Diskusie o výzvach našich čias a nadčasových princípoch.

Uplynulých 5 rokov nám ukázalo, že prezidentský post vonkoncom nie je len reprezentatívna funkcia, ale s rôznymi krízovými situáciami výrazne rastie jeho dôležitosť a vplyv na politické dianie. Taktiež hodnotová výbava prezidenta má silný formálny aj neformálny dopad na spoločnosť. Po mandátoch prezidenta Kisku a prezidentky Čaputovej, ktorí nemali predošlú vrcholovú politickú skúsenosť sa zdá, že budúci slovenský prezident bude po dlhšom čase opäť politik.

Diskutovať budeme o prezidentskej funkcii a nadchádzajúcich prezidentských voľbách z konzervatívnej perspektívy:

  • Zhodnotíme končiaci mandát prezidentky Zuzany Čaputovej

  • Ako by mala vyzerať spoločenská objednávka a vízia kresťanských demokratov a konzervatívcov na prezidentský post?

  • V čom by sa mal dobrý prezidentský kandidát kresťanov a konzervatívcov odlišovať od progresívnych či populistických kandidátov?

  • Aké kľúčové domáce a zahraničnopolitické priority by mal konzervatívny prezident zastávať a presadzovať?

  • Prečo sme neboli schopní postaviť plnoformátového kresťanského konzervatívca? Čo viac pre to môže urobiť občianska spoločnosť dobudúcna?

  • Čo nám hovorí skúsenosť z posledných českých prezidentských volieb?

  • Ako sa prakticky a pragmaticky postaviť k blížiacim sa prezidentským voľbám?


Pozvanie do diskusie prijali:

Dag Daniš, komentátor Denníka Štandard, okrem svojej bohatej novinárskej kariéry študoval filozofiu a dva roky prednášal antickú filozofiu na univerzite. Je známy svojimi šťavnatými komentármi, ktorým časť konzervatívcov tlieska a iná časť býva pobúrená. Nemá rád servilných politikov, ktorí dbajú viac na cudzie záujmy ako blaho vlastného národa a štátu, o čom sa môžete presvedčiť aj v tomto komentári. Myslí si, že mentálna kondícia spoločnosti už nie je to, čo bývala a želá si, aby si ľudia zachovali zdravý rozum.

Jozef Majchrák, zástupca šéfredaktora Denníka Postoj, vyštudoval sociológiu a politické vedy. Venuje sa najmä domácej a zahraničnej politike a historickým témam. Svoje dojmy z postupu kresťanských demokratov zhrnul takto: "KDH dobehlo, že nepostavilo vlastného prezidentského kandidáta. ... Časť ich podporovateľov bude mať určite pocit, že strana sa mala zmôcť na viac."

Filip Šebesta, vyštudoval hospodársku politiku a medzinárodné vzťahy na Masarykovej univerzite. Od roku 2015 pôsobí ako analytik a editor v Inštitúte Václava Klausa, kde sa venuje ekonomickým, politickým i širším spoločenským otázkam. Do diskusie prinesie bratský pohľad na prezidentskú funkciu spoza rieky Moravy, ako aj skúsenosť z minuloročných českých prezidentských volieb. Ako vnímal zvolenie prezidenta Petra Pavla sa dočítate v jeho glose príznačne pomenovanej: Habemus Praesidentem!

*pôvodný hosť Daniel Kaiser žiaľ z vážnych dôvodov nemôže pricestovať, pohľad z Česka však zastúpi rovnako zaujímavý diskutér Filip Šebesta

Moderovať bude Marek Novák z Inštitútu Ladislava Hanusa

Priestor bude aj na otázky z publika. Po diskusii bude možnosť pokračovať v neformálnych rozhovoroch pri čaši vína.

Počet vstupeniek je obmedzený, odporúčame zakúpenie v predpredaji.

Na mieste bude možné zakúpiť časopis Verbum či knihu Scotta Hahna – Je to dôstojné a správne.

Konzervatívne fórum je priestor na stretnutia a otvorený dialóg medzi ľuďmi rôznych profesií a povolaní z kresťanského a konzervatívneho prostredia so zameraním na praktické uplatňovanie evanjeliových hodnôt a overených konzervatívnych princípov vo verejnom živote. Je to skvelá príležitosť na výmenu myšlienok, budovanie dobrých vzťahov a praktickej spolupráce v kresťansko-konzervatívnom spektre.

Konzervatívne fórum organizuje Inštitút Ladislava Hanusa (ILH), ktorý vychádza z radov Spoločenstva Ladislava Hanusa. Jeho víziou je spájať vieru s rozumom, rozvíjať kresťanskú kultúru a odvážne presadzovať konzervatívne princípy vo verejnom živote.

Partneri:

Nadácia Fides et Ratio

Združenie kresťanských podnikateľov a manažérov SR

Denník Štandard

Denník Postoj

Verbum - časopis pre kresťanskú kultúru

CitizenGO

Spoločenstvo Ladislava Hanusa

Konzervatívne fórum: Dočká sa raz Slovensko solídneho konzervatívneho prezidenta?

Kúpiť vstupenky
The Pálffy Palace, Bratislava

Zámocká 47, 811 01 Bratislava-Staré Mesto, Slovakia

Organizátor podujatia

V prípade akýchkoľvek otázok ohľadom podujatia - vstupeniek, organizácie, lokality, prosíme kontaktujte organizátora podujatia.

Spoločenstvo Ladislava Hanusa
Pavlovova 20, 82108 Bratislava, Slovensko

IČO: 31817904
DIČ: 2021974108

Partneri

Za pomoc s akciou ďakujeme naším partnerom, ktorými sú

Diskusia